Den 31 december 2023 kommer att markera slutet för FM-sändningar för det schweiziska public service-bolaget SRG SSR. Detta beslut är en del av en långsiktig övergång från FM till DAB+ (Digital Audio Broadcasting Plus), ett projekt som har pågått sedan 2014. Detta beslut är också influerat av de ekonomiska utmaningarna som SRG SSR står inför, inklusive minskade reklamintäkter och stigande kostnader.

Övergången till DAB+

SRG SSRbeslut att lämna FM för DAB+ är inte plötsligt. Redan 2014 nådde radiobranschen i Schweiz en överenskommelse med mediemyndigheten Ofcom om en gradvis övergång till DAB+. Idag lyssnar mindre än tio procent av befolkningen enbart på FM-radio, medan en majoritet redan har övergått till digitala alternativ som DAB+ och internetradio.

Fördelar med DAB+

Enligt SRG SSR finns det flera fördelar med att övergå till DAB+. För det första erbjuder DAB+ och internetradio bättre ljudkvalitet och ett bredare utbud av program. Dessutom är dessa tekniker mer kostnadseffektiva och energisnåla jämfört med FM. DAB+ och internet gör det också möjligt att överföra text och bild, vilket förbättrar lyssnarupplevelsen. Underhållet av FM-nätet har blivit ekonomiskt ohållbart för SRG SSR, särskilt med tanke på de nuvarande ekonomiska utmaningarna.

Informationskampanj och övergångsperiod

För att underlätta övergången kommer SRG SSR att genomföra en omfattande informationskampanj under hösten. Kampanjen syftar till att informera allmänheten om de nya lyssningsalternativen och de fördelar som kommer med dem. Detta inkluderar praktisk information om hur man ställer in sina radioapparater till DAB+ och hur man använder internetradio.

FMFramtid för Kommersiell och Ideell Radio

Medan SRG SSR avslutar sina FM-sändningar vid årsskiftet, kommer kommersiella och ideella radiostationer i Schweiz att fortsätta sända på FM fram till slutet av 2026. Detta förlängda tillstånd ger dessa stationer mer tid att anpassa sig till de nya teknikerna och förbereda sina lyssnare på den kommande övergången.

Slutsats

Övergången från FM till DAB+ och internetradio markerar en betydande teknologisk utveckling inom schweizisk radio. För SRG SSR innebär detta beslut både en ekonomisk lättnad och en förbättrad lyssnarupplevelse för allmänheten. Med informationskampanjen som startar i höst kommer lyssnarna att få all nödvändig information för att smidigt övergå till de nya teknologierna. Schweiz fortsätter att leda vägen inom digital radioutveckling, vilket säkerställer att landet håller sig i framkant av teknologiska framsteg inom medieindustrin.

FAQs

Vad är DAB+? DAB+ står för Digital Audio Broadcasting Plus och är en digital radioteknik som erbjuder bättre ljudkvalitet och ett bredare utbud av radiostationer jämfört med traditionell FM-radio.

Varför lämnar SRG SSR FM-sändningarna? SRG SSR lämnar FM-sändningarna på grund av höga underhållskostnader och ekonomiska utmaningar. DAB+ och internetradio erbjuder dessutom bättre ljudkvalitet och är mer kostnadseffektiva och energisnåla.

Hur kan jag lyssna på radio efter att FM-sändningarna avslutas? Du kan lyssna på radio via DAB+ eller internetradio. SRG SSR kommer att genomföra en informationskampanj under hösten för att hjälpa lyssnarna att övergå till de nya teknologierna.

Vad händer med kommersiella och ideella radiostationer? Kommersiella och ideella radiostationer i Schweiz kommer att fortsätta sända på FM fram till slutet av 2026.

Kommer ljudkvaliteten att förbättras med DAB+? Ja, DAB+ erbjuder bättre ljudkvalitet jämfört med traditionell FM-radio.

Hur påverkar denna övergång miljön? DAB+ och internetradio är mer energisnåla jämfört med FM-radio, vilket innebär att övergången kommer att ha en positiv miljöpåverkan genom minskad energiförbrukning.

What's your reaction?
0cool0bad0lol0sad

Vårt uppdrag är att ge svenska radiolyssnare möjlighet att höra och upptäcka de bästa radiostationerna, när som helst och var som helst.

Webbradio -Playradio

Ett urval av dom populäraste webbradio stationerna.

Copyright © 2023 – clubradio24.net