Enligt den senaste Mediebyråbarometern sjönk de totala medieinvesteringarna med 12,4 procent under maj. Trots denna generella nedgång lyckades både radion och podcastsegmentet undvika negativa siffror.

Under maj månad förmedlade mediebyråerna radioreklam för totalt 62,3 miljoner kronor, vilket är exakt samma belopp som under samma period förra året. Podcast-kategorin visade en imponerande ökning på 23,1 procent och nådde 11,6 miljoner kronor i investeringar.

För årets första fem månader har radioreklamen ökat med 13,2 procent, medan podcastannonsering har skjutit i höjden med 70,4 procent. Dessa ljudmedier har därmed presterat bättre än marknaden i stort, som endast ökade med 3,4 procent under perioden januari till maj.

Den totala nedgången i medieinvesteringar för maj kan delvis förklaras av att maj 2024 hade en faktureringsvecka mindre än maj 2023, enligt Sveriges Mediebyråer som sammanställer statistiken. När denna faktor tas i beaktande, indikerar siffrorna en faktisk ökning av investeringarna med mellan 1-3 procent.

”Med hänsyn till detta håller alltså den positiva trend för medieinvesteringarna som vi sett de senaste månaderna i sig. Ackumulerat 2024 har de totala investeringarna ökat med 3,4 procent, motsvarande 210 miljoner kronor”, säger Sveriges Mediebyråers styrelseordförande Benjamin Holmfred i ett pressmeddelande.

Trots de övergripande negativa siffrorna visar radion och poddarna på en motståndskraftig utveckling och fortsätter att locka investeringar i ett annars fluktuerande medielandskap.

What's your reaction?
0cool0bad0lol0sad

Vårt uppdrag är att ge svenska radiolyssnare möjlighet att höra och upptäcka de bästa radiostationerna, när som helst och var som helst.

Webbradio -Playradio

Ett urval av dom populäraste webbradio stationerna.

Copyright © 2023 – clubradio24.net